Vintage jeans og størrelser

Mange lurer på hvordan de skal finne sin størrelse når de er ute på vintage jeans-jakt. Det finnes ikke noe godt svar på dette, fordi måten man setter størrelser på varierer fra merke til merke, og har variert opp igjennom tidene.

Størrelse? Finn liv-vidden din!

Vi har løst dette ved å måle liv-vidden på buksen i tommer, og skriver denne på prislappen. Deretter sorterer vi buksene på den målte liv-vidden, ikke den påførte størrelsen. Dette er den enkleste måten å si noe om størrelse på en bukse.

Hvor skal jeg måle livet?

Livvidden varierer utifra hvor du måler, og bukser varierer svært mye i fasong. Det vil si at dersom du er smalere rundt livet enn rundt hoftene, vil du kanskje bruke 28 tommer i en high waistbukse, men kanskje 32 i en baggy bukse. Mål derfor livet ditt etter hvor du tenker at buksen skal sitte, og prøv bukser som har den fasongen du er ute etter.

Hvorfor er størrelsene så ulike?

Ser du nøye etter vil du oppdage at den tommen vi har målt buksa til, sjelden er den samme som er påført buksen fra fabrikken. På de nyere buksene skyldes dette som regel «vanity sizing» – moderne markedsføringsstrategi fra de store merkevarehusene som tenker at kundene deres blir mer fornøyde dersom de skal bruke en liten størrelse.

På vintage jeans opplever vi oftere at størrelsen stemmer, men den er kanskje en halv tomme feil. Dette skyldes at bukser som har blitt gått i mye utvider seg litt. Bukser som har blitt vasket for hardt, krymper.

Tips!

Lurer du på om buksen din faktisk er vintage? Dersom størrelsen påført buksa er den samme som den målte størrelsen er den mest sannsynlig ordentlig vintage fra 70- eller 80-tallet.