håndplukket vintage

Håndplukket vintage

I vår butikk finner du håndplukket vintage & 2nd hand klær. Det betyr at vi er nøye på hva som får lov å henge i vår butikk, og at klærne er nøye sortert før de når frem til våre hyller. Det blir litt dyrere enn en vanlig bruktbutikk, men så er det heller ikke langt mellom godbitene.

Plokker vi alt selv?

Mange ser for seg en person som tråler loppemarkeder, bruktbutikker på landet og døsbo når de tenker på håndplukket vintage. Og for 20 år siden var dette kanskje også mer tilfelle. Men ettersom flere har fått øynene opp for at gammelt tøy har en verdi, blir det kastet færre gamle Chanell-vesker og skreddersydde kjoler fra Mollestad. Man må gå igjennom store mengder tøy for å finne noe som egner seg for en vintage-butikk. Det sier seg selv at vi som driver butikk ikke har tid til å gå å personlig plukke alt vi selger selv fra gamle låver på landet. Og hadde vi tatt oss tid til det, så hadde klærne vi tok med tilbake blitt veldig dyre, for å betale for all reisingen.

Store mengder tekstiler i verden

I verden i dag er tøy og tekstiler som folk ikke lengre vil ha et stort miljøproblem. Dersom disse kastes på søppeldynga, gjør de skade og ingen nytte. Derfor finnes det resirkuleringsordninger for tekstiler i store deler av verden. Det er store firmaer som samler inn tekstiler. Disse firmaene har igjen avtaler med mindre firmaer som spesialiserer seg på vintage. Disse mindre firmaene går igjennom store mengder tøy hos de større firmaene, og sorterer ut det som kan brukes på nytt.  Noen typer tøy er populært på bruktmarkedet i Afrika, andre typer tøy egner seg for vintage-markedet i Europa og Amerika. Klærne blir gjerne sendt igjennom 2-3 ulike sorteringsstasjoner før de kommer frem til den butikken som selger dem. Tekstiler som er for ødelagte til å bruker om igjen, blir kvernet opp og brukt til å lage tepper, isolasjon eller smeltet om til nye plastprodukter. Så aldri kast tekstiler i søpla! Ler mer om hvorfor her.

Hvor får vi vårt tøy fra?

Vi får tøy fra en leverandør som har et team ute i verden. Deres jobb er å med kjapp hånd sortere hva som egner seg for vintagemarkedet i Europa. De sender store mengder tekstiler til et stort lagerhus. Der blir klærne sjekket for flekker, hull og andre mangler før de blir kjemisk vasket og sortert etter kategori. Når vi får klærne til vår butikk, ligger de i store sekker. Vi går igjennom klærne på nytt, og velger ut det som passer til vår profil. De klærne vi ikke kan selge i vår butikk blir levert til en klesinnsamlingscontainer eller donert til loppemarkeder.