Markveien-50-tallet

Navnet Ny York

Mange av våre kunder lurer på hvorfor vi heter Ny York. Legg merke til at navnet er skrevet på norsk, og uttales på norsk. Da vi startet butikken, ønsket vi å ha et lokalt navn. Vi følte at Grünerløkka eller kortformen Løkka, ble for stort og vi endte opp med navnet etter den delen av Løkka vi ligger på – Ny York.

Ny York er det gamle kallenavnet på den nederste delen av Grünerløkka nærmest Akerselva fra Ankerbrua opp til Nordre gate. På denne delen av Grünerløkka finnes det fremdeles igjen endel trehus i fra den tiden Grünerløkka lå i provinsen til Christiania. Etter bybrannen i Christiania i 1624 ble det innført murtvang i Christiania, og alle bygninger skulle bygges i mur for å unngå at byen ble en stor brannfelle. Siden Grünerløkka ikke var en del av Christiania, gjaldt ikke denne regelen her, og en rekke små arbeiderboliger i tre ble bygget oppover langs elva, særlig i 1850-årene da industrien langs elva blomstret.  I 1878 ble Grünerløkka innlemmet i Christiania, og ble dermed også omfattet av forbudet mot å bygge i tre.

Thorvald Meyer kjøpte størstedelen av Grünerløkka fra Hans Grüner i 1861. Den gangen var Løkka, unntatt området nede ved Akerselva, lite bebodd.  Han så muligheten for å bygge en hel bydel i mur, og tjene gode penger på det. Det resulterte i en byggeboom på Grünerløkka på slutten av 1800-tallet som vi godt kan tenke seg at folk som hadde vært i New York, fort dro parallellene dit og sa noe slikt som: «Det har blitt reine New York nedpå her».

Noen mener at økenavnet Ny York på denne bydelen kommer av at det var en byggeboom, liksom i New York, på Grünerløkka rett før innlemmelsen i Christiania. At kallenavnet Ny York kom av all byggingen i tre som forgjikk langs elva rett før murtvangen ble gjeldene. Andre mener at økenavnet Ny York er forbundet med nettopp Thorvald Meyers storslåtte prosjekt med å bygge en hel bydel i mur rundt 1890-tallet.

Det er forøvrig flere steder i Oslo som har hatt økenavn etter eksotiske land og steder som for eksempel Tigris i Vika og Nordpolen på Sagene.