Vintage – hva betyr det egentlig?

Vintage er en stadig økende trend. Flere ønsker å kle seg mer i brukte klær for å spare miljøet, skille seg ut i mengden og være kvalitetsbevisste. Vintage har blitt kult, men hva betyr det egentlig at noe er «vintage»?

Vintage er en betegnelse vi bruker på klær eller ting som er mer enn tjue år gamle. For at noe skal få hedersbetegnelsen «vintage» må det dessuten ha en kvalitet eller et særpreg som skiller det ut fra samtidens klær eller ting.

Miljøvennlig og bærekraftig mote

Allerede på 70-tallet var ungdommen opptatt av at forbrukerkulturen kunne være skadelig for miljøet. Det ble snakket mye om at vi måtte bli bærekraftige og ikke ødelegge kloden vår: Vi måtte slutte å forbruke, slutte å forsøple og begynne å ta bedre vare på miljøet.

50 år senere er mange av spørsmålene de samme, og barna til 70-tallets ungdom har begynt å stille krav og endre forbruksmønster. Vintage-trenden er en forlengelse av dette, men også mye mer.

Finn din egen stil!

En ting er at gjenbruk av vintage-klær er mer bærekraftig enn å kjøpe nytt, men det er også mye kulere. De fleste vintage-plagg finnes det bare én av. Du kan være nesten 100% sikker på at du ikke møter på fest eller første skoledag med samme genser som halvparten av de andre i rommet.

Å gå kledd i noen som ingen andre går i viser at du er stilsikker, selvsikker og har dine egne meninger. Vi elsker kunder som tørr å eksperimentere med uttrykket sitt og blande ulike stilepoker i klesveien.

Vær kvalitetsbevisst!

Å handler klær av god kvalitet som varer lengre og tåler vask, er mer bærekraftig enn å kjøpe billige «engangs-plagg». Om et plagg har overlevd i 20 år, så er det et kvalitetstempel i seg selv. Dessuten var folk mer kvalitetsbevisste før. Eldre klær holder oftere en høyere kvalitet enn mye av det som produserer i dag. Derfor kan du fote ha en vintage-plagg i mange år før det rakner, blir slitt eller ødelagt.

Handler du vintage-klær bidrar du til et mer bærekraftig samfunn, samtidig som du viser at du er kvalitetsbevisst.