Hvordan vasker man tøy?

Før i tiden hadde man andre vaskemiddel og andre vaskemetoder. Heldigvis har det blitt enklere å vaske tøy enn i gamle dager. Likevel er det noen ting det er greit å vite, særlig dersom man skal rengjøre et gammelt plagg.

Ull

Bruk aldri vanlig vaskemiddel på ull, da bryter du ned fibrene i ulla og den blir fort slitt. Egentlig trenger man ikke vaske ull, det holder å henge ulla ut til lufting. Har det kommet en flekk på plagget, kan denne enkelt rengjøres med klut. Prøv først med rent vann. Er flekken vanskelig, kan du bruke gallesåpe og rent vann. Gallesåpe fjerne organiske enzymer. Ull som er misfarget eller har tatt farge etter annet tøy, kan legges i bløt med nylonvask. Husk at ull krymper i varmt vann, og blir tovet dersom du sentrifugerer, vrir det eller skrubber for hardt med kluten.

Silke

Silke bør vaskes skånsomt. Eldre silke bør ikke vaskes i det hele tatt, og kan faktisk gå i oppløsning selv i rent vann. Silke som får vann på seg kan også ende opp med en ny litt rynkete struktur dersom det vaskes i for varmt vann. Prøv å vaske plagget i kalt vann med et skånsomt vaskemiddel beregnet på silke/ull, og aldri på mer enn 30 grader.

Bomull

Bomull kan fint vaskes i maskin på 30 grader eller mer, men bør vaskes med lignende farger for å unngå at farge smittes mellom plaggene. Bomull finnes i ulike kvaliteter. Billig bomull vil fort vri seg og bli formløst etter vask. Olabukser/denimbukser er laget av bomull. Nyere olabukser har gjerne stretch, mens vintage olabukser er ren bomull. Bomull vil krympe ca 2% etter vask, men vil vide seg utigjen så fort du går med plagget. En olabukse holder lengre dersom den ikke vaskes ofte, og en natt i fryseren eller på balkongen vil fjerne lukt. Små flekker kan enkelt vaskes vekk med klut.

Polyester, fleece, nylon og annet olje/plastbasert materiale

Dette kan fint vaskes på 30 grader eller mer. Endel kunststoff tar lukt som ikke går vekk i vask. Prøv å legge tøyet i bløt med eddik for å fjerne lukten før du vasker det i maskina. Det går også an å prøve å fjerne lukt ved å sprute sprit f.eks. under armene, men vær obs på at sprit kan ta vekk fargen. Prøv derfor på et lite området på et lite synlig sted først. Varm damp kan også fjerne lukt.

Eldre plagg

Dess eldre et plagg er, dess mer skjørt er det. Plagg som er over 50 år gamle og laget av naturfiber (ull, silke, bomull, viskose osv) kan gå i oppløsning dersom det legges i vann. Dette gjelder særlig tynne plagg ment til festlige anledninger. Dersom du eier et gammelt plagg, bør du vurdere om det faktisk er et plagg du skal bruke, eller om det gjør seg best på utstilling.

Spar miljøet, spar plagget, vask mindre i maskin!